10 makanan paling sihat di Bumi

Tahukah anda bahawa terdapat 10 jenis makanan yang paling sihat yang anda boleh amalkan setiap hari dalam hidangan makanan anda!?

1. Avocado

Avokado sebenarnya bukan dalam kategori sayur-sayuran malah ianya dianggap sebagai buah berlemak tinggi. Tetapi Jangan biarkannya menakutkan anda. Avokado tinggi dalam jenis lemak yang baik (tanpa mono tak tepu) dan akan membantu mengurangkan garisan di pinggang anda (stretchmark) bukannya membesarkan bahagian perut anda.

Ia mengandungi kira-kira setengah serat dan 40% daripada folat yang diperlukan setiap hari, yang akan mengurangkan kemungkinan serangan jantung.

Avokado adalah buah yang boleh dimakan sendiri, dicincang untuk dijadikan salad, dicampur menjadi smoothie, atau berfungsi sebagai guacamole segar.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:

-Vitamin K – 35% daripada RDA
-Serat – 40% daripada RDA
-Vitamin B-6 – 20% daripada RDA
-Lemak mono tak tepu – 22% daripada RDA

2. Lemon

Mengejutkkan!!  tetapi benar, lemon adalah antara makanan yang paling sihat di planet kita bah!! .

Mereka menyokong kulit kulit, fungsi sistem imun, dan juga melawan kanser dengan dos Vitamin C dan antioksidan yang tinggi.

Jelas sekali, anda tidak akan menggigit satu masa tidak lama lagi, tetapi mudah memerah mereka ke salad, daging, atau di dalam gelas tinggi air.

Cuba segelas air hangat dengan lemon pada waktu pagi untuk detoks yang cepat dan mudah.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:

Vitamin C – 31% daripada RDA
-Antioksidan
-Membantu sistem imun dan saluran penghadaman

3. Salmon

Walaupun banyak jenis ikan dipromosikan sebagai sihat, salmon segar adalah sumber paling sihat dan mengandungi omega 3s, protein, dan ikan di bumi.

Belum lagi ia dimuatkan sepenuhnya dengan vitamin dan mikronutrien untuk membantu dalam usaha untuk diet yang lebih bersih dan sihat.

Apabila makan, anda akan mahu untuk memilih salmon liar Alaska jika boleh. kerana ia mengandungi lebih banyak nutrien dan ciri kesihatan.

Membakarnya di dalam ketuhar atau memanggang  adalah cara terbaik untuk memasaknya.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:

-Vitamin B-12 – 211% RDA
-Vitamin D – 105% RDA
-Omega 3 Lemak – 52% RDA
-Protein – 50% RDA

4. Kale

Sekiranya anda ingin membuat salad atau memerlukan sayuran yang berkhasiat untuk sebarang hidangan, kale harus menjadi pertimbangan pertama.!!

Berbanding dengan sumber sayur-sayuran lain, kale menonjolkan nutrien antioksidan, anti-kanser, dan nutrien anti-radang. Nutrisi ini, bersama-sama dengan kandungan seratnya yang tinggi dan kalori yang rendah, menjadikannya pilihan utama walaupun di antara makanan lain dalam senarai superfood ini.

Perbaiki diet anda dengan menambahnya kepada salad,  smoothie hijau, atau mencuba keropok kale organik, yang merupakan makanan ringan lazat di mana sahaja.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:
-Vitamin K – 1016% daripada RDA
-Vitamin A – 95% daripada RDA
-Vitamin C – 68% daripada RDA
-Serat – 10% daripada RDA

5. Telur

Sekiranya anda terkejut atau terkeliru dengan telur yang ada di dalam senarai, anda  ditipu oleh media popular di dalam ketembirangan yang dipercayai berdasarkan kajian saintifik yang kurang baik dari masa lalu.

Telur telah terbukti dengan beberapa kajian baru-baru ini untuk meningkatkan kolesterol yang baik, menurunkan kolesterol yang buruk, dan mereka mengandungi pelbagai nutrien penting untuk tubuh.

Mereka adalah sumber protein yang hebat dan mengandungi jumlah biotin yang tinggi, yang telah ditunjukkan untuk memperbaiki kulit, rambut, kuku, dan mata.

Masak mereka dalam kuali dengan minyak kelapa dan alpukat segar untuk sarapan pagi yang sihat.

Apabila memilih, pilih dengan ladang yang diusahakan, kerana mereka telah terbukti mengandungi lebih banyak omega 3s.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:

-Biotin – 27% daripada RDA
-Vitamin B12 – 23% daripada RDA
-Choline – 33% daripada RDA
-Protein – 10% daripada RDA

6. Tomato

Tomato mempunyai profil nutrien yang unik iaitu:  Keupayaan  untuk melawan kanser.

Warna merah yang indah berasal dari lycopene fitonutrien, yang melindungi anda daripada prostat, dan kanser paru-paru.

Tomato juga merupakan pilihan yang luar biasa kepada apa-apa diet kerana serba boleh di dapur. Mereka boleh dibuat menjadi salsa, ditambah ke dalam salad segar, digunakan untuk membuat sos pasta segar, digunakan dalam sup, atau bahkan dicampur ke dalam smoothie sayuran.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:

-Vitamin C – 30% daripada RDA
-Biotin – 22% daripada RDA
-Molybdenum – 20% daripada RDA
-Vitamin K – 16% daripada RDA

7. Bayam

Bayam banyak dibincangkan di kalangan komuniti kesihatan .

Bukan sahaja nutrien yang padat dan lazat, tetapi ia juga boleh didapati di kebanyakan kedai runcit.

Apabila membeli bayam, cari daun yang lebih gelap kerana mereka akan mempunyai lebih banyak Vitamin C di dalamnya.

Bayam adalah yang terbaik apabila ia segar sebagai salad tetapi boleh dimasak dalam kuali dengan beberapa telur atau ditambahkan ke dalam smoothie hijau.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:

-Vitamin K – 434% daripada RDA
-Vitamin A – 55% daripada RDA
-Folat – 37% daripada RDA
-Magnesium – 22% daripada RDA

8. Blueberries

Makan blueberry!!… Jika anda sedang mencari banyak antioksidan dan nutrien anti-radang dalam diet anda dengan cara yang manis dan lazat, 

Profil antioksidan blueberry adalah luar biasa, dan ia mengandungi pelbagai jenis fitonutrien seperti antosianin, asid hidroksininamik, asid hidroksibenzoat, flavonol, dan lain-lain.

Blueberries perlu dimakan segar.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:

-Vitamin K – 25% daripada RDA
-Mangan – 20% daripada RDA
-Vitamin C – 13% daripada RDA
-Serat – 10% daripada RDA

9. Kelapa

Kelapa, sama dengan telur , telah disalah tafsir oleh media lama kerana mengandungi lemak, iaitu lemak tepu khususnya.

Sekarang kita tahu fakta bahawa lemak tepu tidak menyumbat arteri dan tidak berbahaya.

Malah, lemak tepu telah ditunjukkan untuk memperbaiki sistem imun, fungsi otak, dan profil hormon, 

Nutrisi yang paling ketara setiap 20gram (20gram berbanding 100gram)

-Lemak tepu – 30% daripada RDA
-Besi – 7% daripada RDA
-Mangan 25% daripada RDA
-Tembaga 8% daripada RDA

10. Brokoli

Brokoli terkenal dengan manfaat kolesterol dan kemampuannya untuk meretoksifikasi tubuh.

Anda mungkin membencinya semasa kecil, tetapi brokoli adalah salah satu sayuran yang paling sihat yang boleh dimakan. Ia adalah hidangan utama untuk hidangan yang sihat, tetapi berhati-hati semasa makan.

!!!! Mentega dan keju yang berlebihan sering ditambah untuk meningkatkan rasa. Ini menjadikan hidangan tersebut perosak diet anda.

Dua pilihan yang terbaik untuk digunakan ialah memakannya mentah sebagai salad atau mengukusnya dan menambah sedikit garam ringan.

Nutrisi yang paling ketara setiap 100gram:

-Vitamin K – 173% daripada RDA
-Vitamin C – 90% daripada RDA
-Chromium – 39% daripada RDA
-Folat – 28% daripada RDA

Jika anda inginkan penurunan berat badan yang PANTAS dan SIHAT serta bersedia untuk membina beberapa tabiat pemakanan sihat Seumur hidup anda, Cabaran 15 – Hari Lose Weight kami adalah sumber yang hebat dan harus ada dalam amalan hidup anda !.

Ramai orang telah kehilangan dalam purata 5 – 7 kilogram dalam 15 hari dan benar-benar menyukainya! kami telah menerima Maklum balas yang positif dari orang-orang tentang bagaimana program itu mengajar mereka cara mengubah kebiasaan makan mereka dan mencari diet yang benar-benar berfungsi untuk mereka dalam jangka panjang.

Kami mempunyai lebih daripada 1,000 orang dalam kumpulan sokongan peribadi dalam program ini, dan mereka berkongsi pengalaman, hasil, motivasi, dan banyak resepi! Jika anda sudah bersedia untuk membuat beberapa perubahan dalam hidup anda, ini adalah tempat yang TEPAT dan HARUS anda mulai bermula dari sekarang. Kami akan mengajar anda dengan tepat bagaimana membuat perubahan yang sepatutnya dalam diet dan gaya hidup anda. Klik DI SINI untuk memulakan Cabaran 15 Lose Weight – Hari  anda hari ini!

Leave a Reply

×

Cart