5 Jenis senaman 6 packs untuk perut!

Adakah anda sedang mencari senaman yang sangat efektif untuk membuang lemak perut anda yang degil? Adakah anda inginkan perut yang ramping seperti orang lain namun masih tidak tahu apakah senaman yang sesuai untuk anda? Sekiranya anda berkata ya bagi persoalan itu, maka anda harus membaca artikel ini sekarang!

Di sini, saya nak ingin kongsikan 5 jenis senaman yang sangat efektif untuk membuang lemak perut anda. Baca satu persatu dan cuba aplikasikannya dalam rutin hidup anda sehari-hari. Adakah anda sudah bersedia untuk menukarkan lemak perut anda menjadi otot? Selepas ini anda boleh katakan selamat tinggal kepada lemak perut anda dan dapatkan perut yang sihat sekarang!Langkah 1- Bicycle Crunch

Langkah 1 - Bicycle Crunch

Bicycle crunch merupakan satu senaman yang sangat efektif bagi menguatkan dan membentuk otot pada bahagian rectus abdominis (perut) dan juga bahagian oblique muscle (pinggang) kita. Senaman ini juga memberikan kesan bukan hanya pada abdomen kita tetapi juga pada paha dan glutes (bahagian punggung)! 

Bicycle Crunch adalah senaman yang sangat efektif sehinggakan ia dikatakan sebagai salah satu senaman abdomen yang terbaik untuk mengaktifkan rectus abdominis (yang selalu digelar six-pack) dan obliques (otot yang berada berdekatan dengan rectus abdominis). 

Senaman ini sangatlah mudah untuk dilakukan dan tidak memerlukan apa-apa peralatan senaman untuk melakukannya kecuali tikar senaman yoga (yoga matt) untuk tempat berbaring. Tak payah keluar duit, buat sahaja senaman ini, dah memadai. 

Cara senaman : 

 • Perhatikan gambar di atas anda untuk memulakan senaman ini. Pertama baringkan belakang anda dengan rata dan letakkan tangan anda di belakang kepala anda seperti yang tertera gambar di atas. 
 • Seterusnya, angkat kedua-dua kaki anda secara perlahan-lahan dan bengkokkan lutut anda. Setelah itu, secara perlahan-lahan bawa bahagian atas badan anda ke hadapan sedikit, dan tahan selama 30 saat. 
 • Dalam satu gerakan, putar bahagian atas badan anda ke kanan ketika anda membawa lutut kanan anda ke siku kanan anda. Kembali ke kedudukan permulaan dan ulang langkah ini di sebelah lagi secara berganti-ganti. Pastikan siku kanan anda bersentuhan dengan lutut kiri anda sekiranya anda mengangkat lutut kiri anda dan ulang senaman ini seperti anda mengayuh pedal basikal!.
 • Lengkapkan 12-15 kali setiap sisi. Tamatkan latihan apabila anda mula berasa letih selepas melakukan senaman ini..

Langkah 2 – Abdomen Crunch

Senaman crunch merupakan antara senaman yang paling popular bagi senaman bahagian perut kerana ia merupakan senaman yang sangat baik untuk wanita mahupun lelaki. Senaman ini lebih mensasarkan otot bahagian rectus abdominis dan obliques. 

Cara senaman : 

 • Pertama anda perlu berbaring dalam keadaan muka anda menghadap ke bahagian atas dan belakang anda rata di lantai. Pastikan anda menggunakan Yoga Matt (Tikar Senaman) untuk mengelakkan bahagian belakang anda tidak cedera! 
 • Selepas itu, bengkokkan kedua-dua lutut anda dan biarkan telapak kaki anda berada di lantai. 
 • Letakkan tangan anda di belakang kepala anda tanpa menarik kepala anda ke hadapan, bengkokkan badan anda dan bawa tulang rusuk anda ke bahagian pelvis anda. Pelvis ialah di bahagian bawah perut anda. 
 • Berhenti untuk beberapa saat, sebaik-baiknya 1-2 saat sahaja kemudian kembali ke posisi asal. 
 • Lakukan senaman ini sebanyak 15-30 kali secara berulang-ulang. Akhiri senaman ini apabila anda mulai berasa letih.

Langkah 3 – Reverse Crunch

Reverse crunch merupakan senaman bagi abdomen di bahagian bawah, belakang bawah, pinggul, dan obliques. 

Cara senaman: 

 • Mulailah dengan meletakkan belakang anda dengan rata pada permukaan lantai dengan kaki anda bersama-sama dan lutut anda bengkok. – Pastikan kaki anda tetap rata di atas lantai. 
 • Letakkan telapak tangan anda di atas lantai di sebelah badan anda untuk sokongan. 
 • Kencangkan abs anda untuk mengangkat pinggul dan punggung anda dari lantai apabila anda mengetuk lutut ke dalam ke arah dada anda. 
 • Rehat  1-2 saat kemudian kembali ke kedudukan permulaan. Ulang 15 kali.

Langkah 4 – Senaman Plank

Senaman Plank adalah salah satu latihan teras kegemaran saya kerana senaman ini mensasarkan hampir pada setiap otot di dalam badan, termasuk abdomen anda. 

Senaman ini dipanggil senaman isometric (tiada pergerakan) dan melibatkan core strength dalam mengekalkan keseimbangan badan apabila melakukan posisi seperti push up dengan menahan menggunakan siku (elbow) seberapa lama yang boleh. 

Senaman Plank dilakukan dengan memegang badan anda dalam kedudukan lurus yang sama dengan push-up untuk jangka masa yang singkat. Lazimnya, 30-45 saat adalah matlamat masa yang sesuai.. 

Untuk memulakan nya, anda harus menghadap ke arah lantai pada kedudukan push-up. Lengan anda harus membentuk garis lurus dari bahu anda ke siku. 

Dorongkan badan dan menyokongnya di tapak tangan anda dan bola kaki anda. Pastikan belakang anda lurus dan rintangan anda sejajar dengan seluruh badan, semuanya dalam satu baris. 

Jangan tegangkan leher anda. Pastikan abs dilibatkan dengan menghisap butang perut masuk. Pegang papan untuk sekurang-kurangnya 30 saat.

Langkah 5 – Russian Twist

Russian Twist adalah latihan abdomen yang saya paling gemari kerana ia melibatkan hampir setiap otot di bahagian perut. Ya! Russian Twist menggabungkan abs dibahagian bawah, abs atas, tepi dan belakang bawah. 

Ia adalah latihan pembakaran lemak perut yang sempurna yang anda perlukan dalam rutin senaman abs anda. Pastikan abs dilibatkan dengan menghisap butang perut masuk. 

Pegang papan untuk sekurang-kurangnya 30 saat. 

Cara Senaman: 

 • Mulailah dengan duduk di atas tanah dengan lutut bengkok dan tumit anda dari punggung anda. Perlahan badan rendah ke belakang sehingga anda merasakan abs rendah anda sepenuhnya terlibat. 
 • Cuba  untuk menahan belakang anda dengan lurus. Letakkan tangan anda di hadapan dada dan tangan bersama. Mula dengan perlahan-lahan berputar ke kanan. 
 • Pergerakannya tidak besar dan datang dari memutar tubuhnya, bukan dari lengan baju anda. Masuk melalui pusat dan putar ke kiri. Ini melengkapkan satu sesi. 
 • Teruskan bergilir-gilir dari sebelah ke tepi sehingga anda menyelesaikan sejumlah 15 setiap sisi. Begitulah 5 jenis senaman yang terbaik bagi membakar lemak pada perut anda. 

Senaman ini adalah salah satu kunci utama untuk membakar lemak pada perut kita dan meningkatkan tone otot di kawasan abdomen. Namun demikian, dengan melakukan senaman ini semata-mata tidak mungkin dapat menghilangkan lemak perut anda sepenuhnya melainkan dengan mendisiplinkan diri anda untuk mengikut diet yang baik dan kekal aktif. 

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut bagaimana diet yang berkesan dalam menurunkan lemak dalam badan anda, anda boleh mengikuti program online yang kami anjurkan iaitu program cabaran 15 hari!

Di dalam program ini, kami akan kongsikan dan ajar bagaimana diet yg tepat mampu mengurangkan lemak badan kita. Program ini juga akan mengajar anda mengenai cara senaman yg sangat-sangat berkesan dalam mengurangkan lemak badan anda. 

Selalunya mendapat latihan dan makan diet yang sihat dengan daging tanpa lemak, lemak sihat, dan segar dapat membantu meningkatkan metabolisma dan membakar lemak perut secara semulajadi. Tunggu apa lagi? Jom, kekal hidup sihat dan join cabaran 15 hari sekarang!

Jika anda inginkan penurunan berat badan yang PANTAS dan SIHAT serta bersedia untuk membina beberapa tabiat pemakanan sihat Seumur hidup anda, Cabaran 15 – Hari Lose Weight kami adalah sumber yang hebat dan harus ada dalam amalan hidup anda !.

Ramai orang telah kehilangan dalam purata 5 – 7 kilogram dalam 15 hari dan benar-benar menyukainya! kami telah menerima Maklum balas yang positif dari orang-orang tentang bagaimana program itu mengajar mereka cara mengubah kebiasaan makan mereka dan mencari diet yang benar-benar berfungsi untuk mereka dalam jangka panjang.

Kami mempunyai lebih daripada 1,000 orang dalam kumpulan sokongan peribadi dalam program ini, dan mereka berkongsi pengalaman, hasil, motivasi, dan banyak resepi! Jika anda sudah bersedia untuk membuat beberapa perubahan dalam hidup anda, ini adalah tempat yang TEPAT dan HARUS anda mulai bermula dari sekarang. Kami akan mengajar anda dengan tepat bagaimana membuat perubahan yang sepatutnya dalam diet dan gaya hidup anda. Klik DI SINI untuk memulakan Cabaran 15 Lose Weight – Hari  anda hari ini!

Leave a Reply

×

Cart